Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2009 09:43 - Психотерапия
Автор: disorder Категория: Други   
Прочетен: 2822 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2009 09:44


Психотерапията представлява процес, който показва пътищата за справяне с емоционалните или психични разстройства. По време на психотерапията вие можете: 1.        Да научите причините, които са ви довели до страданието и по този начин да разберете по-добре какво се случва с вас 2.        Да разпознавате и идентифицирате мислите, които предизвикват отрицателните усещания. Веднъж научили ги, вие лесно ще ги премахвате 3.        Да поддържате добри приятелства и един успешен личен живот 4.        Да намерите най-точните пътища, по които да решавате проблемите си 5.        Да научите как да си поставяте реалистични задачи и да ги изпълнявате

Психотерапията може да бъде кратък процес от няколко сесия, както и по-дълъг процес, продължаващ с години.
Тя е индивидуална, фамилна или групова. Не рядко, терапията е комбинация от споменатите форми и се прилага, заедно с предписаните от специалист медикаменти. Задачата на психотерапията е да намали симптомите на безнадеждност и гняв и да научи личността да управлява живота си. Психотерапията може да включва:

Арттерапия Артерапията е  известна и като креативна терапия, използвайки творчески процеси, които помагат на хората  да изразят мислите си и чувствата, които при други обстоятелства не биха могли да направят така успешно. Креативната терапия може  да засили себеуважението и самочувствието и да засили промяната в позитивен смисъл. Артерапията включва  танци, драма, рисуване, поезия.
Поведенческа терапия
Поведенческата терапия се концентрира върху промяната на нежеланите и нездравословни поведения на личността, които я довеждат до незадоволителните изживявания и разстройства. Поведенческата терапия сменя нездравословното поведение с по-успешно за личността, посредством десенсибилизация. Десенсибилизацията е процес, който конфронтира личността с нещото, което предизвиква у нея тревога или страх. Ако изпитвате страх от вируси и това ви кара постоянно да почиствате дома си и да миете ръцете и тялото си, трябва да опитате тази техника.

Познавателна терапия Познавателната терапия ще ви помогне да премахнете деструктивните мисли, които рушат живота ви.Ако сте в депресия, вероятно виждате себе си и всички свои действия в негативна светлина и това предизвиква у вас постоянно неудовлетворение. Познавателната терапия фокусира върху конкретния проблем, който нерядко има  история в миналото, където е останал неразрешен вътрешен конфликт

Познавателно-поведенческа терапия Това е комбинация от поведенческата и познавателната терапия. В този си вид тя разпознава и идентифицира нездравословните вярвания и поведения, като сменя местата им с положителни и здравословни техники.Тя залага на идеята, че вие самият определяте приоритетите си в живота, своите мисли и схващания, а не хората около вас. Дори ако дадена ситуация е невъзможна за промяна, вие  ще се научите да сменяте начина си на отношения към нея.

Десенсибилизираща терапия Тя е форма на поведенческата терапия. При нея личността се излага на ситуациите и предметите, които предизвикват неприятни усещания. Тя е подходяща за хора с натрапливо разстройство или постравматично разстройство. С излагането на обектите, които предизвикват натрапливи мисли или травмиращи реакции, личността се научава как да се справя ефективно с тях.

Диалектическа поведенческа терапия Този вид терапия е близка до познавателно - поведенческата терапия.  Тя поставя на първо място създаването на умения, които да подпомогнат личността да  се научи да толерира стреса и да заздрави приятелствата между страдащият и околните.  Тя е особено приложима при личностните разстройства, където често има опити за самоубийства. Тя е от особено значение и при хората с хранителни разстройства, както и при онези, които са изложени на постоянно насилие. Диалектиката тук има за идея да обърне личността към философския смисъл на нещата. Личността осъзнава, коя е тя всъщност, като в същото време прави някои промени в мислите и подходите при взимането на решения.

Интерперсонална терапия Тази терапия се фокусира върху начините, по които вие общувате с другите. Тя научава личността как да си взаимодейства с роднини, близки и колеги. Този вид терапия начертава стратегиите, чрез които да се справите с проблемите си в приятелствата и комуникацията с околните.
Психоанализа
Психоанализата използва минали спомени, събития и чувства, чрез които личността да разбере настоящето си поведение. Тя се опира на теорията,според която  събитията в детството създават подсъзнателни реакции, които управляват  поведението ви и начина ви на мислене.  Може също така да използвате и анализата на свободните асоциации - казвате първото нещо, което ви идва на ум и анализирате смисъла му. Психоанализата е дълъг процес. При традиционната психоанализа, пациентът ляга на дивана, а психотерапевтът сяда  до него като се стреми да не се натрапва, а да остане незабележим, докато пациентът споделя изживяванията си. Тази терапия е създадена от известния Зигмунд Фройд.
Терапия чрез игри
Тя се използва при децата. Посредством различни играчки - кукли, децата се научават да  изразяват по-лесно емоциите си, ако те чувстват затруднения да направят това с думи.

Психодинамична терапия
Тази терапия се основава на теорията на психоанализата, като помага на съзнанието да разбере подсъзнателните мисли и поведения и да развие нови черти в мотивацията си като  се справи с  вътрешните си конфликти. Това е една от най-разпространените психотерапии.Тя е по-лека от психоанализата и при нея терапевтът и пациентът стоят очи в очи.  Сесиите са веднъж седмично и тя продължаха обикновено година. Психодинамичната психотерапия предлага набор от различни техники - обследване на миналото, сблъсък между мечтите и действията, предлага подкрепа и интерпретиране на  вашите мисли и чувства. Тези терапевтични действия ви помагат да направите връзка между чувствата, мислите, симптомите и поведението, и подсъзнателната мотивация. С новите знания, вие вече ще управлявате по-лесно живота си.

Психообучение То се фокусира над обучението на вас и вашето семейство и приятели, относно заболяването, което имате. На пациентът се дава възможност да се запознае с  уменията, които притежава средата, в която живее и как да ги използва, за да се справи с проблемите, които има. Той се обучава  да разпознава и онези симптоми, които дават индикация, че не е в ремисия, а заболяването се изостря  и да потърси адекватна помощ. Тази терапия е подходяща за хора, които имат тежки хронични заболявания като шизофренията.
Всяка една от тези техники е въпрос на дискусия между терапевт и пациент. Те двамата трябва да решат, коя е най-подходяща за моментното състояния на болния и да я приложат. Добрият изход от терапията зависи и от уменията на двамата. За психотерапевтът е важна практиката и точния подход, а за пациентът - умението да се доверява и да бъде последователен.

Източник: http://www.evropea.com



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: disorder
Категория: Други
Прочетен: 576443
Постинги: 38
Коментари: 184
Гласове: 143
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031