Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 13:56 - Избрани постинги - 4 - Още за страха
Автор: disorder Категория: Други   
Прочетен: 3660 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2009 13:57


...Затова, най-важното е да се научим да се отърсваме от този прилепчив страх, който постоянно се опитва да ни омотае и заблуди. Поставете бариера между себе си и източника, който се опитва да ви изплаши на всяка цена. Научете се да извиквате в своите чувства спокойствие и безразличие към съобщенията. Помнете – в света съществуват не само войни, терористични актове, авиокатастрофи, серийни убийци и сексуални маниаци, за които постоянно ни тръбят вестниците и телевизията. Често на нас ни разказват за това, съвсем не за нашето благо. Далеч по-често това се прави с манипулативна цел – за да се получи финансова или политическа изгода за сметка на нашият страх. И за сметка на нашето физическо и психологиическо здраве. Та нали постоянния страх винаги изцежда личността, той извежда най-примитивната и тъмна енергия и като правило служи за най-гнусни цели. Когато човек е във властта на страха, неговите психически структури се разрушават, мисленето работи отвратително, мозъка дава най-нежелателни реакции, може да се каже – нечовешки.
Може да се даде съвет как да се размишлява за причините за страха. Това може да се направи и е необходимо. Това е достойна работа. И е възможно дори да е по-плодотворна от да кажем медитацията. Хубаво е разбира се, да стоим и да мислим, че златно було ме покрива и аз прегръщам земното кълбо и такива работи. В този момент няма никакъв страх. Но как да се справим след медитацията? Страха, така или иначе изплува от дълбините на душата, и ако не се мисли за неговите причини, не идва на помощ здравия разум. Трябва именно да се мисли, размишлява. Попитайте някого: “ Ти страхуваш ли се от смъртта?” и ви отговарят: “ Аз не мисля за това”. Да, той се страхува, даже да мисли за това. Страха от смъртта е индуциран страх – всички се страхуват и вие се страхувате. А лекарите, в това число и психиатрите знаят, че когато човек започне да умира, всички страдания го оставят, макар външно смъртта да изглежда ужасно. За това трябва и е необходимо да се размишлява, само тогава можем да се избавим от подобен страх, както впрочем и от другите видове страх.

Оказва се, че нашият страх – това е преди всичко свидетелство за това как мислим и каква е нашата философия. Той започва с елементарна физиология (например с болка), и завършва във висшите сфери на нашето мислене. И ако овладеем конструктивното мислене, ако освободим нашият мозък от мисли за лошото, то страха ще ни напусне и няма нищо на света, което да предизвика у нас страх. Безпокойство – възможно е. Безпокойството за себе си, за своето бъдеще, за роднини и за близки…. Но не и страх. За да се победи страха, не е нужно да се занимаваме с някаква особена философия или специални упражения, Трябва просто да погледнем около себе си. Какво мислите за близките си? Какво ви дразни? От какво се страхувате? Трябва да поразмишлявате над тези въпроси и тогава даже и най-страшното не може да погуби нашата душа.

Важно е да се разбере, че страха – това е продукт на вашето въображение. Смело го погледнете в лицето, разпознайте го. И тогава открийте, че вие и страха не сте едно и също нещо. погледнете на вашият страх като на кадри от филм, които бързо се менят и изчезват. Това, което виждате, всъщност не съществува. Страха идва и си отива, ако вие не го задържате настойчиво.

Забележително средство против страха са – любовта, добротата, съгласието. Когато започвате да прощавате, ще видите, че и на вас ви прощават и вие получавате надежда на съгласие, че вашият страх намалява.

Кажете си: “Чрез съгласие, чрез търпимост, чрез любов, аз намалявам моят страх. Когато се отказвам да съдя, ценя, оценям, когато не говоря, че едни са добри, други лоши, когато не предизвиквам ситуация на оценка, тогава не се и боя,че някой ще оценя мен. На мен ми е спокойно, Леко ми е. Аз не се страхувам.”

И най-важното – престанете да прекарвате в ума си подтискащи подробности от вашето сегашно битие, престанете да съставяте сценарии за нерадостното утре, опитайте се да забравите за неприятностите, плътно “обсебващи ви”. Съгласете се, в края на краищата, че на вас не ви е по-зле от другите, както вие вероятно сте вярвали в това до сега. Ако имаме покрив над главата си, любими и близки хора, надежда за бъдещето, лук и морковче в лехата, стотинки в портмонето, ръце, крака, глава. А това съвсем не е малко.

Източник: от интернет



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Даа...
05.09.2011 09:24
Всичко е много вярно,но хайде заповядай на ума си да не мисли.....ей това е трудното.Много от нас ги знаят тия истини по-горе,но да ги приложиш се учиш с времето.Не става ей тъй с хоп и осъзнаваш. Медитация му е майката,медитация и йога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: disorder
Категория: Други
Прочетен: 577285
Постинги: 38
Коментари: 184
Гласове: 143
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031