Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2014 13:46 - Алхамбра - приказка от камък и светлина
Автор: marial Категория: Изкуство   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

До двореца Комарес се допира  Дворецът на лъвовете. Възкачвайки се на престола Юсуф I започнал широка строителна дейност, в която в пълна степен се разгръща таланта на мавританските майстори. Една от сградите е именно Двореца на лъвовете. Ако в Двореца Комарес преминавал политическия живот на владетелите на Гранада, то  Дворецът на лъвовете  е тяхното частно пространство. Красотата на палата, изобилието от вода и светлина, усещането за чувственост и хармония, великолепната украса превръщат това място в истински рай. Именно тук в пълна степен се  проявява величието на Насридите. В украсата на двореца-градина растителните орнаменти изместват геометричните. В центъра на палата се намира прочутия Двор на лъвовете (Patio de los leones). Разположен е напречно в посока запад-изток и е обграден  с портици. Два павилиона са разположени по тесните му страни. Дворът е разделен на квадрати, растенията са малко и ниски, за да не се закрива гледката към сърцето на двора. Сред неголямото открито простанство е разположен фонтан, обкръжен от фигурите на 12 лъва, изваяни от мрамор. Легендата разказва, че броя на лъвовете не е случаен. Ибн Нагрел, везир на султан Мохамед алв-Гани и евреин по произход, разказал на владетеля за трона на Соломон, поддържан от фигурите на 12 лъва и посъветвал султана да украси фонтана с лъвски статуи. 

image

Историците напълно отричат истинността на този разказ като посочват, че за пръв път фигурите се появяват около фонтана през XVIвек и са пренесени тук от стария дворец в Албайсин. Дворът на лъвовете е вълшебно място, изпълнено със спокойна тишина, нарушавана само от ромона на водата. Арабите изключително високо ценели водата и изпълнили дворците и градините си с водопади, ручеи и фонтани. Върху шадравана в двора на лъвовете се вижда надпис: ”Гледай водата и гледай фонтана, и ти не можеш да решиш спокойна ли е водата или мрамора струи.” Мраморната чаша на шадравана е украсена и с други стихове от поема на поета ибн Замрак, която описва чудесно формата, функциите и значението на фонтана. “В тази градина постройките са така прекрасни, че Бог не разрешава да съществува друга красота, която може да се сравни с нея.” По времето, когато била издигната тази изящна постройка разцъфтявала и дружбата между Мохамед V и християнския владетел Педро I  Жестокия.  image


Четири зали обграждат Двора на лъвовете. От западната страна е Залата  Mocбrabe, служила за вестибюл при входа на палата.Получила е това име от свода, с които е била покрита, но барутна експлозия през 1590 година е унищожила великолепното творение. Днешния бароков вид е даден по време на управлението на Фелипе IV. На западната страна на Двора на лъвовете е разположена обширната “Зала на двете сестри”, едно от най-съвършените здания в комплекса Алхамбра. По думите на поета Ибн ал Хатиб предназначението на този салон било свързано с държавните дела  - тук се провеждали събранията на министрите на Гранада.  Но преданието e много по-романтично, то разказва, че тук две сестри християнки умрели от мъка по своите изгубени възлюбени. Залата е украсена с изящни геометрични орнаменти, майсторски се преплитат хладния блясък на кахлените плочки и благородството на дървото.Изваяните орнаменти, наподобяващи сталактити, не са загубили нищо от красотата си през изминалите столетия.  В северния край на залата е изработена малка наблюдателна кула Дараха, от която се e разкривал великолепен изглед към градините и Гранада. Тук бил поставен трон на султан Мохамед V, за да се любува на прекрасната гледка. Днес поради  реформите на император Карлос V, тя е изгубена безвъзвратно.

image


В южната част на Двора на лъвовете е разположена Залата на Абенсерахите. Тук бил обезглавен по заповед на султан Мохамед IXводача на знатната и могъща фамилия Абенсерах, но не след дълго и владетеля намерил смъртта си в същата  зала. Преданието говори за 37 убити, чиято кръв се смесила с водите на фонтана; разказват, че и днес понякога може да се видят кървавите петна по пода. В действителност се наблюдава играта  на сенки и светлина, изкустно създадена от мавританските майстори. Средата на залата е заета от шадраван, покрит със звездообразен свод в стил mocбrabe. Двете странични стaи били използвани като място за хранене през зимата. Чашата на фонтана е изработена по времето, когато е създадена и  чашата на фонтана в Двора на лъвовете. Дървените врати на тази зала са оригинални, както и вратите на Залата на двете сестри. Залата на кралете е разположена източно от Двора на лъвовете. Това е обширно отворено към патиото пространство, тук са се провеждали големите летни празници по времето на султаните. Залата е умело разделена на три квадратни участъка, заливани от безпрепятствено нахлуващата през открития портик светлина. Редуват се с други четири правоъгълни участъка, които остават в сянка. Седемте сегмента са разделени от арки mocбrabe,  също оставащи последователно в зоната на сянката и зоната на светлината. Aркитe сaдекорирани с изящно изваяни  мрежи от растителни мотиви. Трите спални от дясно са покрити с рисувани куполи според готическата европейска мода.

image


По времето на император Карлос V част от резиденцията била реконструирана поради необходимостта от създаване на удобни условия за живеене съгласно изискванията на новото време.Владетелят имал големи проекти за града Гранада, които включвали и комплекса на Насридите. Императорът наредил да се построи модерен дворец в Алхамбра, за да наблюдава всеки ден красотата на палата. Строителството било възложено на известния архитект Педро Мачука. Работата започнала през 1533 година, но по-късно е изоставена поради приемане на окончателно решение за установяване на кралския двор в Мадрид. Строежът на новата  сграда е напълно завършен чак през 1927 година. Американският писател Уошингтън Ървинг, добър познавач на Гранада и Алхамбра, го сравнява с “високoмерен и неканен гост”. Въпреки че ренесансовият стил на новия дворец никак не подхожда на въздушната архитектура на Алхамбра, той остава най-значителната цивилна сграда в Испания от епохата на Възраждането.

image


Магията на Алхамбра не е загубила силата си и днес. Изпълнено с легенди и вълшебство, това  място покорява не само  духа и  въображението, но и сърцето….”Гледай водата и гледай фонтана, и ти не можеш да решиш спокойна ли е водата или мрамора струи.” Една красива приказка…..

image



http://ilianailieva.blogspot.com/






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marial
Категория: Хоби
Прочетен: 1053286
Постинги: 1744
Коментари: 126
Гласове: 374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930